Ons ere-lid Joop Maalcke is overleden. Onze vereniging zal en vele anderen zullen hem heel erg missen. Een man die, volgens zijn vrouw, de haven altijd voor liet gaan. Veel wat gedaan is in en aan de haven, is mede door Joop geregeld of gemaakt. Lees maar in het interview. Het bestuur en de leden van WSV de Lek wensen zijn vrouw, Lijn, zijn kinderen en zijn verdere familie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende periode.
Interview december 2013:
“De haven ging altijd voor!”
“De haven ging altijd voor”, zegt Lijnie ergens halverwege het interview. “Als Joop gebeld werd door Henk Hofwegen, met de vraag om even te gaan knutselen op de haven, liet Joop alles uit zijn handen vallen en ging naar de haven.”
Ik ben op bezoek bij Joop en Lijnie Maalcke om meer te weten te komen over dit watersportechtpaar en hun verhalen over de watersportvereniging, waar zij ruim 25 jaar nauw bij betrokken zijn. Het was een uiterst gezellig watersport-onderonsje.
Op 1 januari 1984 stopt Joop met werken. Toentertijd had Jilles Rombout net een vaarklaar casco gekocht, dat verder afgewerkt en geïnstalleerd moest worden. Hij vroeg Joop of hij wilde helpen. Terwijl zij bezig waren met de werkzaamheden aan de boot, wees Jilles, Joop op een leuk motorbootje in de haven van wsv “IHC Smit”, een Beja cruiser van 9,50 meter. “Echt iets voor jullie”. Na uiteraard de nodige bezichtigingen en met elkaar overleggen, werd de Beja cruiser gekocht. Eerst lag de “Scorpio”, zij zijn beide schorpioen van sterrenbeeld, in de haven van wsv “IHC Smit”, om vervolgens in 1986 in onze jachthaven te komen. Zij voeren er mee tot 1995. In 1996 werd een vaarklaar casco afgeleverd van de Barkas 11 meter OK (open kuip), waar Joop enkele jaren aan heeft gewerkt om de boot volledig naar hun zin te maken. Hier voeren zij tot en met de zomer van 2008 over de wateren. Net voor de crisis is de Barkas “Scorpio” verkocht. Toen werd ook hun nieuwe woning in de Marijke Staete gebouwd, het viel allemaal mooi samen.
Als Joop verteld over zijn tijd bij wsv “de Lek”, is de naam van Henk Hofwegen regelmatig te horen. Joop begon in 1986 samen met ‘oude‘ Jan de Jager (havenmeester 1985) en Henk Hofwegen (bestuurslid technisch dienst) te werken aan diverse klussen. Zij brachten samen vele uren door op onze steigers, in de kantine en op het water.
Eén van zijn eerste klussen in de haven was het veranderen van de houten schotten op de hoofdsteiger. Deze lagen toen in de lengte, 2 breed, en waren niet altijd even veilig. Er werd diverse keren een partij hout besteld en afgeleverd op het terrein van IHC Smit. Daar werd het hout op maat gezaagd en werden de schotten gemaakt. Deze nieuwe schotten werden dwars op de hoofdsteiger gelegd; veel beter en veiliger. De oude steigerschotten werden later gebruikt als beschoeiing van de wallenkanten van onze haven. Vervolgens werd langs de lange steiger aan de oostzijde, vanaf de brug tot de eerste knik, de haven uitgegraven en een nieuw pad aangelegd langs het bungalowpark. Tevens werd een nieuwe beschoeiing geplaatst. Daarna werd de lange steiger vanaf de brug tot de eerste knik aan de andere kant van de palen gelegd, omdat de schepen steeds groter werden. Zo konden grotere schepen in de haven, wat ook weer gunstig was voor de clubkas. Vervolgens hadden Arie en Paul Lekkerkerker een nieuwe loopbrug gemaakt bij De Hoop Sloepenbouw. Toen de brug klaar was, werd deze op een aanhangwagen gelegd en door diverse auto’s begeleid over de dijk naar zijn plaats gereden, wat een mooie optocht geweest moet zijn, aan de lachende gezichten te zien van Joop en Lijnie. Op het IHC Smit terrein werd een stelconplaat van 2 bij 2 meter ‘geregeld’ en voor de nieuwe brug geplaatst.
Lantaarnpalen werden via de toenmalige wethouder J. Pothof geregeld. Oude palen die de gemeente Nederlek niet meer nodig had. Nadat de lantaarnpalen e.d. waren gecontroleerd, bleek er nogal wat te ontbreken. Joop en Henk zijn toen op kosten van de gemeente, de ontbrekende onderdelen gaan regelen bij het toenmalige GEB.
In december 1992 werd de nieuwe Ark afgeleverd. Een casco waar de watersportvereniging naar believen zelf de indeling en aftimmering kon verzorgen. Joop en Lijnie herinneren zich dit nog heel goed. Gelijk werd de oude Ark meegenomen. Deze leverde de vereniging, dacht Joop, 5.000 gulden op. Het bedrag werd door de nieuwe eigenaar contant betaald in briefjes van 25 gulden. De nieuwe eigenaar had een sportvisbedrijf en die vistochten kostten toen 25 gulden per persoon. Met een berg biljetten in zijn handen stond Joop in de nieuwe, kale Ark, de stapel biljetten te tellen!
Henk Kooiman, Henk Hofwegen en Arie den Besten waren de leiders van de werkploegen voor de ark. Een speciale overloopbak voor de tank, een ‘kast’ voor de ketel, de toiletten- en douchegroep, de keuken, de bar en uiteraard de aftimmering werden door hen verzorgd. Joop en Lijnie waren daar vaak te vinden. Mooie verhalen vertellen zij er over, ook het moment dat de keuken werd geleverd.
Dirk van Drunen had voor een tank gezorgd, George van Sleeuwen voor een CV-ketel. Gerard Molenaar heeft voor de totale verlichtingsarmaturen gezorgd en Piet van Dulmen heeft een nieuwe voedingskabel van 350 meter geleverd. De firma J. Norder leverde de rest van de verwarmingsinstallatie, inclusief RVS schoorsteen, berekeningen en advies. In de loop van 1993 werd door Joop en Henk Hofwegen de gehele installatie geïnstalleerd.
Henk Kooiman, Henk Hofwegen en Arie den Besten waren de leiders van de werkploegen voor de ark. Een speciale overloopbak voor de tank, een ‘kast’ voor de ketel, de toiletten- en douchegroep, de keuken, de bar en uiteraard de aftimmering werden door hen verzorgd. Joop en Lijnie waren daar vaak te vinden. Mooie verhalen vertellen zij er over, ook het moment dat de keuken werd geleverd.
Dirk van Drunen had voor een tank gezorgd, George van Sleeuwen voor een CV-ketel. Gerard Molenaar heeft voor de totale verlichtingsarmaturen gezorgd en Piet van Dulmen heeft een nieuwe voedingskabel van 350 meter geleverd. De firma J. Norder leverde de rest van de verwarmingsinstallatie, inclusief RVS schoorsteen, berekeningen en advies. In de loop van 1993 werd door Joop en Henk Hofwegen de gehele installatie geïnstalleerd.
Zijn, min of meer, laatste ‘wapenfeit’ voor de vereniging was het bouwen van de nieuwe hoofdsteiger. Eind 2008 kwam hun nieuwe huis in de Marijke Staete vrij en konden Joop en Lijnie dit gaan inrichten. Toen werd er net begonnen met de bouw van de nieuwe steigers. Zijn handen kriebelden om te gaan helpen, maar van Lijnie moest eerst hun nieuwe huis af. Eind februari, begin maart 2009 was dat geregeld en Joop kon toen naar hartenlust werken aan de nieuwe steigers, na eerst met Huug den Boer de tekeningen te hebben doorgenomen. Vele leden hebben hun expertise gebruikt om dit grote project te begeleiden en om te helpen. Vele uren zijn er door de leden ingestoken, ook weer door Joop. De namen van Dirk van Drunen en Thijs Broere vielen veelvuldig. Op werkdagen zijn door Joop, Dirk en Thijs de pijpen op lengte gemaakt en lasten zij de verschillende delen met een “hechie” erop, zodat op zaterdag een ploeg lassers, de delen af konden lassen. Vele gaten werden er geboord voor de constructie, waar later de roosters op gemonteerd konden worden. Ook de ‘oude’ vingerpieren moesten aangepast worden en voor het vastleggen van de boten, werden, waar nodig, ogen gelast. Wat mij opviel aan de steigers was dat alles prima paste, toen wij met zijn allen de steigers met de werkploegen moesten installeren. Veel denkwerk en organsiatie-vermogen hebben in dit grote project gezeten.
Het regelen van spullen loopt als een rode draad door de verhalen van Joop. Samen met Henk Hofwegen en Arie den Besten waren zij kanjers in dit regelen. Samen trokken zij er vaak op uit om voor hun vereniging zo goedkoop mogelijk aan die spullen te komen, schitterende verhalen, kreeg ik hierover te horen. Over het oostelijke deel van de haven, waar basaltkeien gestort moesten worden, over een deel van de houten hoofdsteiger die was blijven hangen na hoogwater, over de spullen voor de lantaarnpalen, over de nieuwe loopbrug, over de aanvraag voor een ligplaats van een duikboot van 20 meter, over het werken in de haven met elkaar, over zijn gebroken arm die niet meer is genezen, etc., etc. Allemaal mooie anekdotes, die jullie gerust eens kunnen vragen aan Joop en Lijnie.
Joop heeft naast al die uren die hij besteedde in onze haven, jarenlang de functie van havenmeester bekleed. Hij werd in 1989 havenmeester tot 1996. Hennie Klip nam het toen van hem over, zodat Joop aan zijn Barkas kon werken. Door omstandigheden nam Joop tijdelijk de functie van havenmeester weer waar van begin 1997 tot begin 1999. Daarna nam Geert Smit het over. Joop is nu, en terecht, ere-lid van onze vereniging.
Nu wonen Joop en Lijnie in de Marijke Staete en missen het varen niet echt, maar toch….., als zij op vakantie zijn, gaan zij altijd kijken bij het water en naar de bootjes.
Hans van Gent
december 2013
december 2013
Geen opmerkingen:
Een reactie posten